
Rosenkål har fått et ufortjent dårlig rykte. Klinisk ernæringsfysiolog Henrik Sverdrup viser hvordan du kan gjøre denne næringsrike grønnsaken til en smakfull julefavoritt med karamellisering, svisker og gløgg-glasert sjalottløk.
Av Klinisk ernæringsfysiolog Henrik Sverdrup
Jula nærmer seg med stormskritt, og med det følger lange mattradisjoner og tilhørende bastante meninger om hvilke retter som hører med og ikke. På toppen av lista over hva nordmenn går inn for til julemiddagen finner du neppe rosenkål. Denne tommelstore knollen av en kål har gjennom hele min og sikkert mange andres barndom blitt servert lunken og ihjelkokt, og har for min egen del vekket like mye entusiasme som slaps. Og det er i grunn veldig leit, for rosenkål er en næringsstoffpakke av de sjeldne.
Over en tredjedel av energiinnholdet i denne kålen kommer fra proteiner, som til sammenlikning er rundt tre ganger så mye som for rødkål. Den er også spesielt rik på folat og vitamin C, og er også en god plantekilde til jern. Det er som om rosenkålen var spesiallaget for å hjelpe oss med å lage røde blodceller, ettersom vitamin C øker jernopptaket, imens både jern og folat inngår i kroppens blodcelleproduksjon.
Vitamin C er også en antioksidant som bidrar til styrke immunforsvarets funksjon og cellenes forsvar mot oksidativt stress. Med mindre den er opptatt med å være en kofaktor i produksjonen av kollagen for hud, skjelett, blodårer og bindevev eller bidra til normal funksjon i nervesystemet og i kroppens energiomsetning. Og du trodde du hadde mye å gjøre før jul…
Rosenkål inneholder også rikelig med viktige mineraler som Kalium og Fosfor, samt en gruppe plantestoffer kjent som isotiocyanater, som virker som betennelseshemmende antioksidanter. Også har den fiber, da. Masse. For å si det kort og godt er den full av ting som vi ernæringsfysiologer er glade i å messe om at folk burde få i seg mer av. Vi i Feel24 er selvfølgelig helt nøytrale når vi mener at den også har en flott farge.
Du trenger:

Dette gjør du:

2. Varm en stekepanne med stor stekeflate til middels høy varme (tipper 6 på komfyren), og smelt to klatter smør. Når smøret så vidt har brunet seg strør du jevnt over med en halv teskje sukker, og noen klyper salt og vender om, før du legger rosenkålen i pannen med snittflaten ned. La ligge til rosenkålen har fått en gyllen stekefarge.

3. Ha sviskene i pannen sammen med rosenkålen. Vend om og stek dem sammen til sviskene er gjennomsvette. Ha deretter rosenkålen og sviskene over i en ildfast form.

4. Smelt en ny smørklatt i pannen, og stek sjalottløken til den er blank. Ha deretter i en klunk med gløgg. Vend det sammen med sjalottløken, og la det stå til gløggen er redusert vekk.

5. Vend sjalottløken inn sammen med rosenkålen og sviskene, og topp med hakkede mandler. Stek det hele i ovnen på 180 grader i 12 til 15 minutter.

Denne retten passer like godt til ribbe, kalkun, pinnekjøtt og nøttestek. Hvordan den fungerer med lutefisk kan jeg ikke si noe om, for den slags driver jeg ikke med.
God fornøyelse og god jul!
Få gode tilbud og tips rett i innboksen din.